Geschiedenis


Uit de Enschedese afdeling van de C.J.M.V. werd in 1911 de gymnastiekvereniging "Sparta" opgericht. Bestaande uit een jongens en heren afdeling. De oprichters hebben het in die tijd moeilijk gehad. Het vooroordeel van de mensen tegen gymnastiek was groot. Moeilijk was het ook in de jaren '14-'18 want de gymlokalen werden gevorderd i.v.m. de mobilisatie.

Na de 1e wereldoorlog bestond de vereniging nog uit acht herenleden en vier jongensleden. De leiding was tot 1920 in handen geweest van de heren Wesseling en Fikkert. Hoe zij deze taak vervuld hebben werd bewezen door de bloei van de vereniging.
In 1921 werd de dames afdeling "Wilhelmina" opgericht en vanaf dat jaar werd het "Sparta Wilhelmina". Door de goede leiding werd het turnpeil aanmerkelijk verbeterd en de successen bleven niet uit.
De ouderen zullen goede herinneringen bewaren aan de G.O.G. wedstrijden gymnastiek en atletiek.
Het Gelders-Overijssels gewest kwam voort uit de turnkring die Sparta Wilhelmina samen met S.S.S. Juliana (Enschede), Achilles W.I.L. (Almelo), en C.G.V. (Winterswijk) oprichten.
De 1e toogdag had reeds plaats op Koninginnedag 1918 in Enschede.
Vanaf 1938 kreeg Dhr. H. Peters de leiding en leidde Sparta Wilhelmina naar vele successen op gymnastiek en atletiek gebied.

Na de 2e wereldoorlog volgde de grote opbloei, ook andere sporten hadden onze interesse. Enkele jaren handbal en volleybal, deze laatste eerst als afdeling van de gymnastiek en vanaf 1951 zelfstandig, ook als Sparta Wilhelmina in geschreven bij de Nevobo.
In 1954 verliet Dhr. H. Peters als leider onze vereniging en Hr. J. Van Tuil nam zijn taak over tot 1957. Daarna de heren J. Orelmans, S. Wijnsma en C. Meere en mevrouw L. van Breemen.

Het 1e nieuw gebouwde gymnastieklokaal aan het Zeggeltlaantje werd door onze vereniging met bijna alle lessen gebruikt en nog steeds wordt dit lokaal veel gebruikt.
Tegenwoordig hebben we 5 zalen in gebruik en met rond de 250 leden een bloeiende vereniging.

De afgelopen decennia werd de vereniging geleid door de heren Henny ... en Wieb Leferink. In deze jaren werd ook bijna het voltallige leidingcorps aangepast. Er kwam veel jongere leiding bij en daardoor kwamen er veel vernieuwingen. Er werd in 2007 weer een selectiegroep opgericht en niet zonder succes! Inmiddels komen verschillende meisjes van Sparta Wilhelmina uit in de 1e tot en met de 6e divisie.

In 2011, om precies te zijn op 11-11-11, bestaat Sparta Wilhelmina 100 jaar. Dit zal uitgebreid gevierd worden met een uitvoering op 5 november, uitjes voor alle leden en een re√ľnie op 11 november.