Inhoud van de lessen


Inhoud:

Kleuterles 4-6 jaar
Turnen meisjes 6-9 jaar
Turnen meisjes 9-13 jaar
Turnen 14 jaar en ouder
Jongensles 7-13 jaar
Selectie Jong Talent
Selectie 9 jaar en ouder
Dames trimfit
Heren trimfit

Spelenderwijs ontdekken

Thuis klimmen ze op stoelen en banken, niets lijkt meer veilig: "pas op, niet doen, mag niet". Het zijn de kreten die een kind regelmatig krijgt te horen.
Wat thuis niet mag of kan is wel mogelijk in de gymzaal. Klimmen, klauteren, springen, rollen of spelen met ballen, blokken of pittenzakken. Het kan allemaal.

Leren van elkaar


De kinderen krijgen spelenderwijs wisselende bewegingssituaties aangeboden, waardoor ze geprikkeld worden om te bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen.

Gymles en de opvoeding


De gymles kan worden gezien als een schakel in de opvoeding die niet mag ontbreken. Uw kind leert tijdens de les onder meer hoe kleine opdrachten uitvoerd moeten worden. Daarnaast komen het inschatten van afstand, diepte en hoogte aan de orde. In de ontmoeting met andere kinderen, leert het kind hoe rekening met elkaar moet worden gehouden en dat je op je beurt moet wachten. Daar komen dan ook nog andere dingen bij zoals het samen een spel doen. Samen bewegen zal het contact  alleen maar verstevigen en het kind meer zelfvertrouwen geven.

Spelen is leren


Het taalgevoel bij een kind is nog in ontwikkeling, dus begrijpen als: over de bank en onder de rekstok door, zijn op jonge leeftijd nog onbekende begrippen. Door beweging komen de begrippen echt tot leven.  Activeren, stimuleren en ondersteunen, daar waar nodig is. Dat zal uw kind voldoende aanzetten tot bewegen.
Sommige kinderen zullen eerst de kat uit de boom kijken maar na een tijdje vanzelf mee gaan doen. De kinderen zullen elkaar daar ook in stimuleren.

Deskundige leiding


Sparta Wilhelmina zorgt voor deskundige begeleiding en zal voor u en uw kind veilige situaties creëren. Het verantwoord te werk gaan staat hoog in het vaandel.Turnen Algemeen

Kleuterles 4-6 jaar

Op de kleuterles leren kinderen spelenderwijs met toestellen omgaan. Daarom bouwen we meestal een cirquit op waarbij de kinderen en rondje lopen over de toestellen. Verder leren zij de basis dingen van het turnen zoals een koprol, huppelen, klimmen en klauteren. Belangrijk voor kinderen is het balanceren, goed voor de fijne motorische ontwikkeling van een kind. Kinderen leren ook hoe ze met andere kinderen van de groep moeten omgaan en hoe te luisteren naar de juffrouw, er is dus een tijd van spelen en een tijd van luisteren.
Natuurlijk spelen kinderen op deze leeftijd nog erg graag en daarom doen wij ook altijd nog een paar spelletjes zoals verschillende tikspellen, zangspelletjes en bewegen op muziek.

Meisjes 6-9 jaar

Een stapje hoger en dus ook een stapje serieuzer. Omdat kinderen op deze leeftijd nog heel lenig zijn leren zij spagaten, split en bruggetje. We gaan verder met de basis. Dat houdt in dat kinderen dingen leren als handstand, goed trampoline/plank springen en een bortswaartsom. Kinderen hebben nu één keer in het jaar verenigingswedstrijden, dat is elk jaar weer een enorm succes. Kinderen vinden het leuk en ouders, opa's en oma's zien wat hun (klein)kind allemaal kan. Verder geven we in deze les ook nog aandacht aan het spelen, dus voor of na de les doen we nog een spel.

Meisjes 9-13 jaar

Weer wat ouder betekent weer een stapje serieuzer. Geen spelletjes meer maar een warming-up. Kinderen van deze leeftijd beheersen vaak wel de basis van het turnen, ze hebben ervaring op elk toestel. In deze groep kunnen kinderen ook met NTS (nationaal turnsysteem) mee doen, maar dat hangt af van de kinderen en ouders. Alles gaat altijd in overleg. Natuurlijk doen we ook hier nog leuke dingen zoals ringenzwaaien en verhoogd vlak. Als er geen wedstrijden op komst zijn is er vaak nog wel wat tijd voor een spel aan het eind van de les. 

14 jaar en ouder

Wie zegt en denkt dat turnen alleen voor kleine kinderen is, moet eens een kijkje komen nemen in onze 14 jaar en ouder les. Een gezellige maar zeker actieve groep waarin het turnen nog altijd centraal staat. Gemiddeld 10 meiden en een handvol jongens turnen anderhalf uur per week op eigen niveau. Ook in deze les wordt er nog mee gedaan aan wedstrijden als je dat wilt, maar wil je gewoon voor je plezier nog wat turnen is dat natuurlijk geen probleem.

Jongens 7-13 jaar 

Wij hebben op de woensdagavond een super leuke jongensles. Jongens onder de 7 jaar kunnen nog terecht in de kleuterles maar vanaf 7 jaar kun je doorstromen naar de 'echte' turnles. Er wordt echt op toestellen getraind maar uiteraard is er ook tijd voor een spel omdat jongens nou eenmaal lekker willen ravotten. Een potje voetbal op het eind of trefbal. Deze les duurt anderhalf uur omdat jongens meer toestellen trainen dan meisjes en omdat er veel energie kwijt moet.
 
Selectie Jong Talent

Voor deze les worden de jongste kinderen (prépré-instap t/m pupil I) van de vereniging uitgenodigt waarvan de leiding denkt dat er iets meer in zit dan dat er in een recreatieles uit kan komen. In deze selectie les van anderhalf uur wordt meer gewerkt aan het turnen, veel basiselementen, spanningsoefeningen, kracht, lenigheid en conditie worden getraind op een leuke manier. Natuurlijk is er in deze les ook af en toe tijd voor een spelletje maar het gaat er wat serieuzer aan toe dan in de recreatieles. Zo moet er een heus contract ondertekent worden die kinderen zelf mogen houden en wordt er mee gedaan (wanneer ze oud genoeg zijn) aan wedstrijden.

Selectie Pupil II en ouder

Een aantal kinderen zullen vanuit de jong talent doorstromen naar deze selectie, maar ook nu wordt er altijd in de recreatiegroepen gekeken of er meisjes zijn die er wat turnen betreft bovenuit springen. In deze groep zal er meer op wedstrijd-oefenstof worden getraind. Basiselementen worden uitgebreid en er wordt meer toestelgericht getraind. Nu wordt er ook meer zelfstandigheid van de meisjes gevraagd waardoor ze zelf aan de slag kunnen in de les. Ook hier wordt wederom een contract ondertekent en zal elk meisje zich elk jaar moeten bewijzen of ze het niveau en de zelfstandigheid aan kan om het volgende jaar opnieuw te worden uitgenodigd.

Dames Trimfit

Grijp nu je kans, want wij hebben nog plek in onze dames trimfit-groep.

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar hoe doe je dat eigenlijk, gezond sporten? En vooral, waarom?
Je hoeft echt geen uitgesproken fanatiek sporter of trimmer te zijn om bij deze les mee te kunnen doen. De lessen worden namelijk zo aangepast dat iedereen mee kan doen in haar eigen tempo. De lessen worden gegeven door ervaren leiding, die de oefeningen zo kan aanpassen dat (bijna) iedereen kan mee doen. En niets moet, alles mag.

Mensen die voldoende lichaamsbeweging krijgen, leven gezonder en vaak daardoor ook langer. Door geregeld te sporten, helpt u uw cholestorol en bloeddruk te verlagen en osteoporose te voorkomen. Bovendien hebt u minder kans op hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid, diabetes en een hersenbloeding. Verder is gebleken dat bewegen ook heel goed is voor mensen met artritis en andere gewrichtsproblemen. En verder is het natuurlijk gezellig, wat gezond is voor de geest.

De les begint met een goede warming-up en wordt gevolgd door een verscheidenheid aan oefeningen. De ene les wordt en aandacht besteed aan conditie, de andere keer doen we grondoefeningen. Vaak hebben we een thema waar we die les mee bezig gaan. Na afloop van de oefeningen wordt altijd nog een spel gedaan of ontspanningsoefeningen. Gezelligheid staat naast gezond sporten hoog in het vaandel. Dus elke eerste maandag van de maand wordt er na afloop koffie en thee gedronken in de zaal. Daarnaast wordt er één keer in het jaar een leuke fietstocht gepland en gaan we één keer per jaar uit eten.

Doe eens een keer mee en je zult zien. Gezond en gezellig sporten?? Dat kan!!

Heren Trimfit

Voor de bestaande groep is het een hoogtepunt van de week om dinsdagavond samen te sporten. Naast de gezelligheid is het bijzonder goed voor je spieren en je conditie. Voordat u denkt, dit is niets voor mij, kom eerst eens even kijken op de les, of nog beter, doe eens een keer mee en uw besluit staat vast.
Er worden verschillende oefeningen gedaan om de spieren soepel te houden (of te krijgen) en een partijtje basketbal of ander balspel is vast onderdeel van de avond. Het laatste halfuur wordt altijd fanatiek gevolleybald.